EILISEN LAPSET ihastuttava – kipsiset lapset Metelin Kanervan kesänäyttelyssä 2009

Tänä kesänä Meteli seis. ry:n näyttelypirtti täyttyy kipsiin valetuista lapsipatsaista. ”Eilisen lapset” -näyttely on kuin eräänlainen luokkakokous, joka on levittäytynyt pirttiin lavastettuihin nostalgisiin interiööreihin. Noin kahdesta sadasta hellyttävästä lapsipatsaasta koostuva näyttely on tullut Paltamoon Homasen keräilijäperheen mukana 30 vuoden aikana eri puolilta Suomea. Lomareissuilla kirpputoreilta, romu- ja antiikkiliikkeistä. ”Lapsikeräilyn” myötä Suomen ja Ruotsinkin antiikkikauppiaat ovat tulleet vuosikymmenien aikana tutuiksi.. TV 1:n Antiikkia antiikkia -ohjelmasta tuttu Ulla Lehtinen on monen esillä olevan kipsilapsen ”äiti”. Hänen antiikkikaupastaan ne ovat Ullan puhelinsoiton jälkeen matkustaneet linja-autolla Paltamoon. Viimeisin lapsi tuli juuri postissa Ajan muisto -liikkeestä Lopelta.

Vanhimmat lapset ovat jo toista sataa vuotta vanhoja. Nuorimmillekin on kertynyt ikää jo puoli vuosisataa. Maahamme ne ovat aikoinaan tulleet eri puolilta Eurooppaa mm. merimiesten mukana tuliaisina. Siksipä niitä on ollut jo 1800 -luvulta asti rannikkokaupunkien merimieskotien ikkunoissa koristeina. Ja on edelleenkin. Usein teoksia on tullut maahamme kiertävien keskieurooppalaisten ja venäläisten kauppiaiden ja kipsivalurien mukana. He ovat myyneet tuotoksiaan koteihin. Teokset ovat olleet etupäässä porvariskotien ja kartanoiden salien koristeita, fiikuksien ja unelmien vieressä.

Tavallisiin suomalaiskoteihin patsaat ja seinälautaset ovat tulleet 40-50 -luvuilla, jolloin niitä valmisti Suomessa mm. Plastiikkataide. Myös sotainvalidit tekivät ja möivät omia tuotteitaan. Patsaita oli palkintoina mm Suomen tivolin onnenpyörä- ja ammuntakilpailuissa 40 -luvulla. Sodan jälkeisinä aikoina koteihin hankittiin kipsisiä, romanttisia patsaita myös markkinoilta. Markkinakauppiailla oli omat valurinsa, yleensä rannikkokaupungeissa. He olivat kauppaamassa patsaitaan muiden tuotteidensa ohessa savottatyömailla tilipäivinä. Tunnetuin malli oli Shirley Temple, amerikkalainen lapsinäyttelijä, jonka filmejä kansa romantiikan nälkään tuijotteli seurojentalojen valkokankaalta.

Suomessa yleisimmin esiintyviä patsaita on kenties Rebecca kaivolla. Malli on Johannes Takasen alkuperäisveistoksesta, joka on kansallisomaisuutta. Rebekoita on valmistettu Suomessa ja Ruotsissa 1930 -luvulla. Patsaat ovat tänään hyvin haluttuja keräilykohteita, senpä takia niiden saanti nykyään on hyvin hankalaa ja jos niitä vielä jostain löytyy, ovat hinnat valitettavasti karanneet pilviin. Rebecca, Porukolli (ruukunsärkijä), Salaisuus ja monet muut patsaat ovat nyt siis kaikkien ihailtavina Meteli seis -kesänäyttelyssä.

Tervetuloa nostalgiseen Eilisen lapset – menneeseen maailmaan.

Meteli seis. ry
Golftie 3, Paltamo
www.meteliseis_.com
Avoinna 3.6.-2.8.2009,
ti-su klo 12-18.

 


EILISEN LASTEN JOULU

Joulukuussa 2009 jouluinen näyttely avoinna viikon ajan. Joulun tunnelmaa pihapiirissä ja pirtissä. Vanhoja joulu-ukkoja ja -kuvia. Kiitos vierailijoille.