Vanha aitta täyttyi vanhoista leluista.
Meteli seis -näyttely 2010 ja 2011

EILISEN LAPSET JA LEIKITYT LELUT  METELIN KANERVAN KESÄNÄYTTELYSSÄ

Kesän 2010 Meteli seis –näyttelyssä esiintyvät edelleen wanhat Eilisen lapset. Kipsipatsaskokoelma on laajentunut kissa-, koira- ja  lapsipatsailla. Uusina lapsiaiheina tulevat vanhat maalaukset, painokuvat ja postikortit. Ne antavat ilmettä Leikityt lelut- näyttelyymme, joka on koottu Kanervan pihapiiriin 1700 –luvun aittaan. Näyttelyn lelut ovat ainakin 50 vuotta ja osa reilut 100 vuotta vanhoja kodeissa ja rintamalla tehtyjä puhdetöitä ja kotitekoisia leikkikaluja. Niillä ovat leikkineet jo mahdollisesti edesmenneet siskot, veljet, ukit ja mummut.

Jokaisen pikkutytön suuri unelma oli aikoinaan saada oma nukke tai nalle. Olihan niitä 40-50 –luvuilla kemiskan ja kirjakaupan jouluikkunoissa. Me lapset ihailimme niitä nenä kiinni ikkunassa: ”Jospa minäkin saisin tuollaisen.” Nyt näitä nukkeja, nalleja ym. lelukaupan leluja on esillä näyttelyssämme. Useat näistä leluista ovat olleet malleina myös Paltamon kansalaisopiston nukkekodit ja perinnelelut – piirissä.

Näyttelyssämme on esillä myös sotien jälkeen maahamme tulleita teollisesti valmistettuja mekaanisia peltileluja. Nuo Japanista ja Saksasta tulleet lelut olivat niin hienoja ja ihmeellisiä, että me 40-50-luvun lapset saimme luvan leikkiä niillä varovasti sunnuntaisin.

Perusnäyttelymme koostuu viime kesänä avatusta ja suuren suosion saaneesta kipsipatsaskokoelmasta. Se on uudistunut uusilla vanhoilla lapsipatsailla ja saanut uusia tilaratkaisuja. Viime kesän jälkeen yhdistyksemme on saanut runsaasti historiallista tietoa näyttelymme lapsipatsaista, joita tällä hetkellä on reilut 300. Saamiemme tietojen mukaan kyseisiä lapsia ei ole tässä määrin kokoelmana missään muualla maailmassa. Tämän perusteella varsinkin eteläsuomalaiset näyttelyvieraamme ovat viime kesänä pyytäneet jatkoaikaa näyttelylle. Myös mahdollista museoimista. Tässä yhteydessä suuren kiitoksen näyttelymme esille tuomisesta ja historiatiedoista ansaitsee toimittaja Katimari Partanen Kainuun Sanomista. Hänen lehtijuttunsa ylittivät uutiskynnykset läpi Suomen ja näin ollen olemme saaneet lisätietoja mm. Aamulehden ja Lapin Kansan levikkialueelta.

Antiikkia, antiikkia – Ulla eli Ulla Lehtinen Pietarsaaren Antik Loveretista muisti yllättäen yhdistystämme Pietarsaaren ullakolta löytyneellä kipsipatsaskuvasarjalla. Kuvien perusteella patsaskauppiaat ovat myyneet viime vuosisadan alkukymmenillä esineitä kauppoihin ja koteihin. Saatekirjeessä Ulla totesi, että kuvat ovat näyttelyllemme paljon tärkeämpiä kuin hänelle antiikkikauppiaana. Ne valottavat katsojille ainutlaatuista kipsipatsashistoriaa ja –kokoelmaa.

Näyttely on avoinna 29.6.-30.7.2010 Paltamon Metelin Kanervassa, Golftie 3. Ryhmille avoinna tilauksesta muulloinkin. Tervetuloa.

Meteli seis. ry

Pj Eija Homanen