Eilisen lapset uudella ilmeellä Metelin Kanervan kesänäyttelyssä

Moni on varmaan huomannut, että 100 –vuotias Kanervan talo on saanut uutta valoisaa näkyvyyttä valtatielle 22 (Tervan tie) järeän puuston harvennushakkuun myötä. Hakkuu oli tosin hoidollisestikin tarpeellista.

Tämän toimenpiteen innoittamana myös Liikennevirasto (Valtion rautatiet) heräsi vaatimaan näyttelypihapiirimme radanvarsikuusten ja kasvillisuuden poistoa. He vetosivat kaatumariskiin. Jokainen arvaakin, että kun pienen ihmisen ja yhdistyksen neuvottelukumppanina on valtio tuomareineen, on päätös selvä. Siinä ei 100 – vuotias pihapiiri, lavasteiden taustakuusineen hommaa hidasta ja nyt siis puut ovat poissa. Kuitenkin uusilla ideoilla ja suunnitelmilla Nukketalo, Leikityt lelut ja Nallemaja avataan tulevana kesänä yleisölle taustoiltaan uusiutuneena. Yllätyksellisenäkin.

On kuin kohtalon ivaa, että näyttelymme on osa Oulujärven matkailua, valtakunnallisilla matkailumessuilla palkittua Oulujärven kulttuurikierrosta. Viime vuonna ilmestynyt nukkelehti MIGNONNETTE mainosti Suomen nukke- ja lelumuseoiden kartalla Paltamon Kanervaa pohjoisimpana alan nähtävyytenä Suomessa. Kartta alkaa Suomenlinnan lelumuseosta, Porvoon lelumuseon kautta Aira Samulinin Hyrsylänmutkaan, josta matka jatkuu edelleen Suomen läpi Paltamon Kanervaan jne. Paltamolainen Hannele Karppinen teki hyvän jutun samaiseen lehteen toiminnastamme. Uusi Antiikki-lehti on myös lähestynyt yhdistystämme ja näyttelyämme jutun tehdäkseen, mutta aiomme odottaa niin kauan, että maisema on raivattu ja miljööt lavastettu uudelleen.

Toiminta jatkuu ja aika muuttuu. Lelu-, nukke- kipsi- ja nallelapset ovat elämänsä aikana nähneet monenlaisia muutoksia, myllerryksiä ja muita asioita vuosikymmenien saatossa. Ja kuinka ollakaan näitä vanhuksia on tullut näyttelyymme kaiken aikaa lisää. Esineitä, lelula ja patsaita, jotka jopa 100 vuotta sitten olivat rakkaudella hellittyjä unileluja, yöpöydällä tai seinällä varjelevia kipsisiä suojelusenkeleitä.

Nämä kaikki, heppoja, mäkiautoja sun muita ”hilavitkuttimia” unohtamatta, ovat tulevanakin kesänä nostalgiamatkalaisten ihailtavana. Varmaan moni tulee ”huokaamaan ”, kuten usein olemme kuulleet: ”Minullakin oli tuollainen, kun olin pieni, mutta kun se on vuosikymmenten saatossa hävinnyt”.

Tule Kanervaan katsomaan, meillä nostalgiset muistosi on otettu talteen ja löydät kadotetun lapsuutesi.

Tervetuloa!
Meteli Seis. ry

Eilisen lapset ja Leikityt lelut 1.7.-27.7.2014, avoinna ti-su klo 12-18
www.meteliseis.com

Recommended Posts