Lelumuseossa wanhaa ja kaunista

Meteli seis. ry on paltamolainen yleishyödyllinen kulttuuriyhdistys, joka vaalii Paltamon historiaa ja edistää sen kulttuuria ja matkailun yleisiä edellytyksiä. Yhdistys perustettiin vuonna 2002 palvelemaan Paltamon ja Kainuun matkailijoita sekä muita kulttuurinnälkäisiä. Tiloissa ja talon idyllisessä pihapiirissä järjestetään Meteli seis -näyttelyjä, konsertteja ja tilaisuuksia. Toimitilat sijaitsevat Paltamon Metelin Kanervassa, jonka hirsipirtti ja monet ulkorakennukset toimivat tapahtumapaikkana. Vuodesta 2009 lähtien näyttelynä on ollut Eilisen lapset ja Leikityt lelut. Pihapiirissä löytyy paljon vanhaa esineistöä, joiden tarkoitus on muistuttaa kävijöitä vanhoista ajoista. Pihan iso suojeluskuusi kätkee salaisuuksia ja sen juurella on mahdollisuus kuunnella kuusen kuisketta ja tunnelmoida.

Itsenäisen 100 – vuotiaan Suomen historia ja lähimenneisyys avautuvat Meteli seis – näyttelyssä, johon liittyvä Matka muistoihin – hanke on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Metelin Kanerva on myös osa palkittua Oulujärven kulttuurikierrosta Tervantien, Valtatien 22 varressa Paltamossa. Kesällä 2017 Suomen pohjoisin lelumuseo tarjoaa elämyksiä nähtäväksi. Esillä on mm. 1900 – luvun alkupuolen kipsisiä lapsi- ja eläinpatsaita n. 1500 kpl. Löytyy myös nukkeja, nalleja, puuheppoja, tyttöjen ja poikien mekaanisia leluja. Niitä aitoja japanilaisia ja saksalaisia, joilla moni on leikkinyt lapsena 30 -50 –luvuilla. Monenlaista mukavaa katsottavaa löytyy vaikka 100-vuotiaalle näyttelyvieraalle. Talovanhuksen interiöörit kertovat omaa tarinaansa menneisyyteen matkaajille.

Kokoelma elää, kasvaa ja uusiutuu kaiken aikaa. Uutena idylliseen ympäristöön kotiutuvat näyttelykierrokselta Muistojen kuvat ja paperinuket. Suuri määrä eri vuosikymmenien unelmien muistokirjoista, kiiltokuvista ja paperinukeista ovat Eija Homasen mittavasta kokoelmasta. Lapsena Eija leikki noilla lapsuuden paperiunelmilla naapurin tyttären kanssa. Keräilykärpänen taisi saada jo tuolloin annettua pistoksen, jolle ei loppua näy. ”Tauti” jatkuu vaan. Tänään nuo kiiltävät kuvat ja paperinuket, vanhat ja kauniit muistojen kuvat, palaavat katsojien koettaviksi pihapiiriimme sijoitettuun Haaveiden kammariin.

Uutena näyttelyssämme on myös omien lapsuuden haaveideni, 50- 60 – lukujen japanilaisten peltiautojen uudelleen sijoittelu. Nyt osa noista Amerikan autoista on saanut esittelytilan, Autohautomon, wanhaan puusänkyyn (itulootaan). Siitä näyttelyssä kävijä voi niitä katsella ja ihailla kuten minäkin lapsena lelukaupan ikkunan takana. Tuolloin pikkupoikana kyllä tiesin, että hinnasta johtuen en voinut noita haaveautoja saada. Ja itsekseni arvuuttelin – kukahan rikkaiden lapsista tuonkin auton joulupukilta saa. Tuolloin lapsena tein päätöksen, että kun olen iso ja rikas, hankin noita autoja hirveästi. Isoksi olen päässyt, mutta rikkaaksi en. Noita autoja on kyllä kertynyt, mutta rahat ovat hävinneet keräilyn myötä.

Matka muistoihin – muisteluhetket ovat osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia ja Lelumuseon näyttelyä

Tänä vuonna, kun Suomi täyttää 100 vuotta, tämä 103–vuotias Kanervan talo toimii Muistojen talona, joka sopii kohteeksi erinomaisesti monenlaisille ryhmille. Matka muistoihin -muisteluhetket ovat osa Suomi 100-juhlavuoden tapahtumia ja Lelumuseon näyttelyä. Haluamme innoittaa näyttelyvieraita virittäytymään muisteluihin näyttelyä katsellessaan. Muistelutyöllä on suuri merkitys eri ikäpolvien yhdistäjänä. Muistoista ihminen saa voimaa ja muistelu voi vahvistaa itsetuntoa. Toivomme, että näyttelyn tarpeisto innoittaa muistelemaan ja kirjoittamaan niitä paperille. Lisäksi saanemme mukana olevilta luvan, että vastaukset voivat olla esillä Lelutalossa muisteluihin johdattelevana tulevinakin vuosina. Muisteloista teemme yhteenvedon itsenäisyyspäivään 6.12.2017 mennessä kirjallisena ja myös sähköisenä versiona.
Toivotamme yleisön tervetulleeksi unelmien lumoon, lapsuuden maailmaan, johon palaaminen ei ole koskaan myöhäistä. Eilisen lapset ja Leikityt lelut, Meteli seis –näyttely on avoinna 26.6. – 29. 7 2018 tiistaista sunnuntaihin klo 12-18. Ryhmille näyttely on avoinna tilauksesta muinakin aikoina.

Meteli seis. ry:n puolesta
Lelumestari Tapani Homanen