Tervahanhet lipuivat viimeiseen satamaan
Venemetsä ympäristöteos

Teistä kaksitoista oli 90-luvun alkupuolella Tukkijoella näytelmän lavastuksena kesäteatterilla. Teistä kymmenen kunto kesti siirron nykyiseen lepopaikkaan pienelle metsätontille kotiini johtavan tien varressa.

Metsästä te aikanaan vuosikymmeniä sitten läksitte. Venemestareiden taitavien käsien muotoilemina te valmistauduitte uhmaamaan Oulujärven ulappaa, sen mylviviä myrskyjä ja vaarallisia karikoita. Te teitte työnne uutuuttaan hohtavina upeissa tervahunnuissa. Tuon tervakäsittelyn te saitte aina keväisin uusien työrupeamien alkajaisiksi. Kun tänään teitä venevanhuksia tarkastelee, on teistä vaikea lahovikoja löytää.

Olitte oivana apuna Oulujärven kalastajille. Monet olivat ne nuottakuormat, jotka te kotisatamaan kannoitte. Lukemattomia olivat ne tukkilautat, jotka te Ämmä-yhtiöön tukkilaisten turvana saattelitte. Kun ikä alkoi teitä painaa, te jäitte kotisatamaan.

Aika kului ja löysin teidät taiteeseeni. Saitte arvokkaan viimeisen tehtävänne. Metsästä te aikanaan lähditte ja metsään te nyt Tervantieltä palasitte; Oulujärven välittömään läheisyyteen, satamaan johtavan tien, Golftien vierelle.  Te olette jälleen saaneet tuon upean tervahunnun yllenne. Taidetalo Kanervan läheisyydessä me saamme edelleen ihailla upeita kauniita muotojanne.

Moni on teitä jo nyt kuvannut arkistoonsa, jotkut jopa mitanneet muotojanne uusia rakennettavia veneitä varten. Myös keula taivasta kohti kurkottava asentonne on herättänyt katsojissa kysymyksiä. Kuitattakoon tämä toteamuksella, että katsoja varmasti ymmärtää tämän olevan näytelmä ja taideteos. Taideteos, joka on pystytetty kunnianosoitukseksi venepitäjän puiselle tervatulle veneelle. Paltamon vaakunassakin on tervaveneitä – kylläkin allekkain.

Toivottavasti julkisuudessa ollut tieto kirkkovene Väinön satamapaikan siirrosta Mieslahdesta Meteliin toteutuu. Meteli on Kainuun upein satama ja ensimmäinen paikka, johon turistibussit Paltamossa tulevat. Kansa saisi katsoa ja käsin kokeilla venekomistusta omimmassa paikassaan rannassa ja Kainuun meren aavoilla aalloilla.

Tapani Homanen – lavasteen/teoksen suunnittelija

Kiitos Paltamon kunnalle, jolle teoksen oikeudet on luovutettu siirron yhteydessä.Kiitos Työvoimatalolle teoksen paikalleen toteuttamisesta. Huom. Tervan tie kulkee vanhoja tervareittejä myötäillen Kuhmosta Kajaanin kautta Paltamoon, Manamansaloon, Vaalaan ja sieltä Ouluun.

Recommended Posts