Tervetuloa lapselliseen virikemaahan!

Kun valtatie 22:n (Tervantien) laitaan Paltamon Metelissä ilmestyvät suuret opastekyltit ja turistibusseja alkaa näkyä Venemetsän edessä, on se merkki paikkakuntalaisillekin, että Suomen pohjoisin lelumuseo on avattu yleisölle.

Jo 13 vuotta näyttelyt ovat tasaisesti keränneet taiteesta ja vanhoista leluista kiinnostuneita kävijöitä Suomesta ja eripuolilta maailmaa, kaukaisimmat Uudesta-Seelannista, Japanista ja Yhdysvalloista.

Näyttelyn nuket, hepat, nallet, kipsipatsaat ja mekaaniset lelut jopa satavuotisine ilmeineen heräävät jälleen kesän tullen muistoissa matkailevan katselijan ihailtaviksi. Näyttelymme nimi ”Leikityt lelut” kuvaa lelujen ja patsaiden tämän hetkistä toimintaa. Ne ovat vain esillä ja tuovat katsojille niitä arvokkaita muistoja ja salaisuuksia, joita esimerkiksi sotalapsena Ruotsissa ollessa kuiskailtiin nuken tai nallen korvaan, kun oli kova ikävä kotiin. Se kertomus olisi loputon, jos nuo näyttelyn ”lapset” lelut voisivat meille kertoa. Mukaan mahtuu kauneutta, onnellisuutta, pelkoa ja kauhua, jota sota-ajan lapset kokivat.

Mieluisana muistona viime kesältä voisi mainita sotaorpojen turistivierailun. Voi sitä puheensorinaa ja muistojen määrää, minkä kokoelmat virittivät. Nyt jo harmaapäiset vanhukset silittivät nukkea jollainen ”Ruotsin retkellä” oli ikäväkaverina ja joka sittemmin oli hävinnyt. Poikia – nuita harmaapäisiä pappoja – luonnollisesti puhutti puuhevoset, junat sun muut poikien lelut. Turistioppaille vierailu oli siinä mielessä hankala, että aikataulu petti pahemman kerran. Meille oli tietenkin miellyttävää kuulla erään vierailijan toteamus oppaalle: Nyt on mieluisat nähty, eikä muualle tarvi keretäkään.

Nyt siis isät ja äidit, ukit ja mummot lapsineen ja lapsenlapsineen tutustumaan aikaan jolloin kesät oli kesiä, lelut oli leluja ja kaikki presidentit oli Kekkosia. Leluillamme ei enää leikitä, mutta katseilla saa kuluttaa.

Näyttelymme on saanut runsaan satavuotiaan aineiston rinnalle myös esineistöä 50-70 -luvuilta, jotta tämän päivän äidit ja isätkin voisivat löytää lapsuutensa.

Olette kaikki sydämellisesti tervetulleita lapselliseen virikemaahan!

Meteli seis. ry

Recommended Posts