METELI SEIS.RY, PALTAMO

EILISEN LAPSET JA LEIKITYT LELUT, METELI SEIS -NÄYTTELY

Avoinna 26.6.-29.7.2018, tiistaista sunnuntaihin klo 12-18. Ryhmille (vähintään 10 h tai 30 €) näyttely on avoinna muulloinkin sopimuksen mukaan.

Pääsymaksu 3 €.

Tervetuloa!

MATKA MUISTOIHIN - muisteluhetket -Suomi 100 -juhlavuoden 2017 julkaisumme on luettavissa Julkaisut- otsikon alla ja Meteli seis FB -sivulla. Julkaisun painetun version voi ostaa näyttelyvierailulla käydessään.

Seuravaksi tekstejä vuosien varrelta;

Lelumuseossa wanhaa ja kaunista

Meteli seis. ry on paltamolainen yleishyödyllinen kulttuuriyhdistys, joka vaalii Paltamon historiaa ja edistää sen kulttuuria ja matkailun yleisiä edellytyksiä. Yhdistys perustettiin vuonna 2002 palvelemaan Paltamon ja Kainuun matkailijoita sekä muita kulttuurinnälkäisiä. Tiloissa ja talon idyllisessä pihapiirissä järjestetään Meteli seis -näyttelyjä, konsertteja ja tilaisuuksia. Toimitilat sijaitsevat Paltamon Metelin Kanervassa, jonka hirsipirtti ja monet ulkorakennukset toimivat tapahtumapaikkana. Vuodesta 2009 lähtien näyttelynä on ollut Eilisen lapset ja Leikityt lelut. Pihapiirissä löytyy paljon vanhaa esineistöä, joiden tarkoitus on muistuttaa kävijöitä vanhoista ajoista. Pihan iso suojeluskuusi kätkee salaisuuksia ja sen juurella on mahdollisuus kuunnella kuusen kuisketta ja tunnelmoida.

Itsenäisen 100 – vuotiaan Suomen historia ja lähimenneisyys avautuvat Meteli seis – näyttelyssä, johon liittyvä Matka muistoihin – hanke on osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa. Metelin Kanerva on myös osa palkittua Oulujärven kulttuurikierrosta Tervantien, Valtatien 22 varressa Paltamossa. Kesällä 2017 Suomen pohjoisin lelumuseo tarjoaa elämyksiä nähtäväksi. Esillä on mm. 1900 – luvun alkupuolen kipsisiä lapsi- ja eläinpatsaita n. 1500 kpl. Löytyy myös nukkeja, nalleja, puuheppoja, tyttöjen ja poikien mekaanisia leluja. Niitä aitoja japanilaisia ja saksalaisia, joilla moni on leikkinyt lapsena 30 -50 –luvuilla. Monenlaista mukavaa katsottavaa löytyy vaikka 100-vuotiaalle näyttelyvieraalle. Talovanhuksen interiöörit kertovat omaa tarinaansa menneisyyteen matkaajille.

Kokoelma elää, kasvaa ja uusiutuu kaiken aikaa. Uutena idylliseen ympäristöön kotiutuvat näyttelykierrokselta Muistojen kuvat ja paperinuket. Suuri määrä eri vuosikymmenien unelmien muistokirjoista, kiiltokuvista ja paperinukeista ovat Eija Homasen mittavasta kokoelmasta. Lapsena Eija leikki noilla lapsuuden paperiunelmilla naapurin tyttären kanssa. Keräilykärpänen taisi saada jo tuolloin annettua pistoksen, jolle ei loppua näy. ”Tauti” jatkuu vaan. Tänään nuo kiiltävät kuvat ja paperinuket, vanhat ja kauniit muistojen kuvat, palaavat katsojien koettaviksi pihapiiriimme sijoitettuun Haaveiden kammariin.

Uutena näyttelyssämme on myös omien lapsuuden haaveideni, 50- 60 – lukujen japanilaisten peltiautojen uudelleen sijoittelu. Nyt osa noista Amerikan autoista on saanut esittelytilan, Autohautomon, wanhaan puusänkyyn (itulootaan). Siitä näyttelyssä kävijä voi niitä katsella ja ihailla kuten minäkin lapsena lelukaupan ikkunan takana. Tuolloin pikkupoikana kyllä tiesin, että hinnasta johtuen en voinut noita haaveautoja saada. Ja itsekseni arvuuttelin – kukahan rikkaiden lapsista tuonkin auton joulupukilta saa. Tuolloin lapsena tein päätöksen, että kun olen iso ja rikas, hankin noita autoja hirveästi. Isoksi olen päässyt, mutta rikkaaksi en. Noita autoja on kyllä kertynyt, mutta rahat ovat hävinneet keräilyn myötä.

Matka muistoihin – muisteluhetket ovat osa Suomi 100 -juhlavuoden tapahtumia ja Lelumuseon näyttelyä

Tänä vuonna, kun Suomi täyttää 100 vuotta, tämä 103–vuotias Kanervan talo toimii Muistojen talona, joka sopii kohteeksi erinomaisesti monenlaisille ryhmille. Matka muistoihin -muisteluhetket ovat osa Suomi 100-juhlavuoden tapahtumia ja Lelumuseon näyttelyä. Haluamme innoittaa näyttelyvieraita virittäytymään muisteluihin näyttelyä katsellessaan. Muistelutyöllä on suuri merkitys eri ikäpolvien yhdistäjänä. Muistoista ihminen saa voimaa ja muistelu voi vahvistaa itsetuntoa. Toivomme, että näyttelyn tarpeisto innoittaa muistelemaan ja kirjoittamaan niitä paperille. Lisäksi saanemme mukana olevilta luvan, että vastaukset voivat olla esillä Lelutalossa muisteluihin johdattelevana tulevinakin vuosina. Muisteloista teemme yhteenvedon itsenäisyyspäivään 6.12.2017 mennessä kirjallisena ja myös sähköisenä versiona.

Toivotamme yleisön tervetulleeksi unelmien lumoon, lapsuuden maailmaan, johon palaaminen ei ole koskaan myöhäistä. Eilisen lapset ja Leikityt lelut, Meteli seis –näyttely on avoinna 26.6. – 29. 7 2018 tiistaista sunnuntaihin klo 12-18. Ryhmille näyttely on avoinna tilauksesta muinakin aikoina.

Meteli seis. ry:n puolesta

Lelumestari Tapani Homanen

Kun valtatie 22:n (Tervantien) laitaan Paltamon Metelissä ilmestyvät suuret opastekyltit ja turistibusseja alkaa näkyä Venemetsän edessä, on se merkki paikkakuntalaisillekin, että Suomen pohjoisin lelumuseo on avattu yleisölle.

Jo 13 vuotta näyttelyt ovat tasaisesti keränneet taiteesta ja vanhoista leluista kiinnostuneita kävijöitä Suomesta ja eripuolilta maailmaa, kaukaisimmat Uudesta-Seelannista, Japanista ja Yhdysvalloista.

 Näyttelyn nuket, hepat, nallet, kipsipatsaat ja mekaaniset lelut jopa satavuotisine ilmeineen heräävät jälleen kesän tullen muistoissa matkailevan katselijan ihailtaviksi. Näyttelymme nimi ”Leikityt lelut” kuvaa lelujen ja patsaiden tämän hetkistä toimintaa. Ne ovat vain esillä ja tuovat katsojille niitä arvokkaita muistoja ja salaisuuksia, joita esimerkiksi sotalapsena Ruotsissa ollessa kuiskailtiin nuken tai nallen korvaan, kun oli kova ikävä kotiin. Se kertomus olisi loputon, jos nuo näyttelyn ”lapset” lelut voisivat meille kertoa. Mukaan mahtuu kauneutta, onnellisuutta, pelkoa ja kauhua, jota sota-ajan lapset kokivat.

Mieluisana muistona viime kesältä voisi mainita sotaorpojen turistivierailun. Voi sitä puheensorinaa ja muistojen määrää, minkä kokoelmat virittivät. Nyt jo harmaapäiset vanhukset silittivät nukkea jollainen ”Ruotsin retkellä” oli ikäväkaverina ja joka sittemmin oli hävinnyt. Poikia - nuita harmaapäisiä pappoja - luonnollisesti puhutti puuhevoset, junat sun muut poikien lelut. Turistioppaille vierailu oli siinä mielessä hankala, että aikataulu petti pahemman kerran. Meille oli tietenkin miellyttävää kuulla erään vierailijan toteamus oppaalle: Nyt on mieluisat nähty, eikä muualle tarvi keretäkään.

Nyt siis isät ja äidit, ukit ja mummot lapsineen ja lapsenlapsineen tutustumaan aikaan jolloin kesät oli kesiä, lelut oli leluja ja kaikki presidentit oli Kekkosia. Leluillamme ei enää leikitä, mutta katseilla saa kuluttaa.

Näyttelymme on saanut runsaan satavuotiaan aineiston rinnalle myös esineistöä 50-70 -luvuilta, jotta tämän päivän äidit ja isätkin voisivat löytää lapsuutensa.

Olette kaikki sydämellisesti tervetulleita lapselliseen virikemaahan!

Meteli seis. ry

Suomen silta -lehdessä oli v. 2014 Sakari Karttusen artikkeli Oulujärven kulttuurikierroksesta, johon kuuluu myös Meteli seis -näyttelymme:

"Keräilija Tapani Homanen on asettanut Meteli seis -näyttelyyn kirkonkylän tuntumassa esille 800 kipsiveistosta, vanhoja leluja, nukkeja ja nalleja, seinälautasia, enkeli- lapsi- joulu- ja uudenvuoden kortteja sekä vanhaa suomalaista puukäsityötä ja tarvekaluja. Päärakennuksen lisäksi alueella on muun muassa Nallemaja, Nukketalo ja Leikityt lelut -talo, johon on kerätty mekaanisia pienoisautoja, moottoripyöriä, veneitä, ja nukkekodin tarvikkeita. Kirpputorilta voi tehdä poistolöytöjä. Näyttely on ainutlaauinen koko Suomessa "

"A handsome statue on the legendary poet Eino Leino stands near the flower garden on the banks on the Kiehimänjoki river which flows through tho village. In his exhibit entitled "Meteli seis" (Stop the noise) near the village center, collector Tapani Homanen has compiled 800 plaster sculptures, old toys, dolls and teddy bears, cards with angel, child, Christmas and New Year's motifs, as well as old Finnish wooden handicrafts and tools. In addition to the main building, the outdoor exhibit includes a Teddy Bear hut, Doll House and a building displaying mechanic miniature cars, motor cycles, boats and doll house paraphernalia. At tho fleamarket, the visitors can meka great finds. The exhibit os one of a kind in Finland."

 

Lelutalo "Eilisen lapset ja Leikityt lelut"
Avoinna 1.-27.7.2014, ti-su klo 12-18. Pääsymaksu 3 €.

Eilisen lapset uudella ilmeellä Metelin Kanervan kesänäyttelyssä

Moni on varmaan huomannut, että 100 –vuotias Kanervan talo on saanut uutta valoisaa näkyvyyttä valtatielle 22 (Tervan tie) järeän puuston harvennushakkuun myötä. Hakkuu oli tosin hoidollisestikin tarpeellista
Tämän toimenpiteen innoittamana myös Liikennevirasto (Valtion rautatiet) heräsi vaatimaan näyttelypihapiirimme radanvarsikuusten ja kasvillisuuden poistoa. He vetosivat kaatumariskiin. Jokainen arvaakin, että kun pienen ihmisen ja yhdistyksen neuvottelukumppanina on valtio tuomareineen, on päätös selvä. Siinä ei 100 – vuotias pihapiiri, lavasteiden taustakuusineen hommaa hidasta ja nyt siis puut ovat poissa. Kuitenkin uusilla ideoilla ja suunnitelmilla Nukketalo, Leikityt lelut ja Nallemaja avataan tulevana kesänä yleisölle taustoiltaan uusiutuneena. Yllätyksellisenäkin.
On kuin kohtalon ivaa, että näyttelymme on osa Oulujärven matkailua, valtakunnallisilla matkailumessuilla palkittua Oulujärven kulttuurikierrosta. Viime vuonna ilmestynyt nukkelehti MIGNONNETTE mainosti Suomen nukke- ja lelumuseoiden kartalla Paltamon Kanervaa pohjoisimpana alan nähtävyytenä Suomessa. Kartta alkaa Suomenlinnan lelumuseosta, Porvoon lelumuseon kautta Aira Samulinin Hyrsylänmutkaan, josta matka jatkuu edelleen Suomen läpi Paltamon Kanervaan jne. Paltamolainen Hannele Karppinen teki hyvän jutun samaiseen lehteen toiminnastamme. Uusi Antiikki-lehti on myös lähestynyt yhdistystämme ja näyttelyämme jutun tehdäkseen, mutta aiomme odottaa niin kauan, että maisema on raivattu ja miljööt lavastettu uudelleen.
Toiminta jatkuu ja aika muuttuu. Lelu-, nukke- kipsi- ja nallelapset ovat elämänsä aikana nähneet monenlaisia muutoksia, myllerryksiä ja muita asioita vuosikymmenien saatossa. Ja kuinka ollakaan näitä vanhuksia on tullut näyttelyymme kaiken aikaa lisää. Esineitä, lelula ja patsaita, jotka jopa 100 vuotta sitten olivat rakkaudella hellittyjä unileluja, yöpöydällä tai seinällä varjelevia kipsisiä suojelusenkeleitä
Nämä kaikki, heppoja, mäkiautoja sun muita ”hilavitkuttimia” unohtamatta, ovat tulevanakin kesänä nostalgiamatkalaisten ihailtavana. Varmaan moni tulee ”huokaamaan ”, kuten usein olemme kuulleet :”Minullakin oli tuollainen, kun olin pieni, mutta kun se on vuosikymmenten saatossa hävinnyt”.
Tule Kanervaan katsomaan, meillä nostalgiset muistosi on otettu talteen ja löydät kadotetun lapsuutesi. Tervetuloa!
Meteli Seis. ry
Eilisen lapset ja Leikityt lelut 1.7.-27.7.2014, avoinna ti-su klo 12-18

www.meteliseis.com

 

Kesän 2013 näyttely

Eilisen lapset ja Leikityt lelut, Nallemaja ja Nukketalo 25.6.-28.7. tiistaista sunnuntaihin klo 12-18. Tervetuloa!

Eilisen lapset Tervan tiellä

Suuren talon pienet aarteet. Nuket, nallet ja puuhevoset on hoidettu näyttelykuntoon. Kesänäyttely Metelin Kanervassa on jo monen kesänäyttelykävijöiden mielestä muistorikas käsite. Lelutalo, jossa poiketaan perhekunnittain lomamatkoilla Paltamoa ohitettaessa on mielenkiintoinen pysäyttäjä Paltamossa. Wanhan kipsitaiteen ja monenlaisten lelukokoelmien parissa kävijät voivat syventyä kiireettömästi elettyyn aikaan, sortokaudesta 1960 – lukuun saakka. Isovanhemmat voivat kertoa lapsenlapsilleen millaista elämä oli heidän ja isoisovanhempien aikaan. Vaikkapa sotalapsena Ruotsissa. Tuolta ajalta näyttelyssämme on runsaasti esineistöä, joka on todella upeaa verrattuna pula-ajan ja sotivan Suomen leluihin. Ei ihme, että moni sotalapsi muistelee kaiholla aikoja ja halusi aikanaan jopa jäädä Ruotsiin.

 Tosin kyllähän isät siellä jossain värkkäsivät asemasodan aikana leluja, joita lähettivät lahjoiksi lapsilleen. Myös lain väärälle puolelle eksyneet tekivät Kakolassa (vankilassa) taidokkaita teoksia lelumarkkinoille. Sotien jälkeinen Japani, Saksa ja Amerikka, Coca-Colan, Elviksen ja Mikkihiirien myötä ryhtyivät tuottamaan markkinoille mekaanisia peltileluja. Myös Suomessa myytiin tuolloin mitä ihmeellisimpiä vemputtimia, joita näyttelyssämme on tosi runsaasti. Tosin on vanhempiakin, sillä mekaaniset lelut keksittiin hyvin varhain ja niitä oli saatavana suurissa kaupungeissa ja asutuskeskuksissa.

 ”Kipsi-galleriamme”, pääosaltaan 30-luvun kipsilapsista koostuva näyttelymme tähyää jo museonäyttelyksi jonnekin päin Suomea. Onhan heitä jo pitkälti kahdeksatta sataa ja matkailuhan avartaa, mutta tänä kesänä he ovat vielä kotonaan Kanervan pirtissä.

Olemme ilolla todenneet aiempien kesien aikana, että moni turistiauto, joka asiakkaineen vierailee näyttelyssämme, tulee seuraavana kesänä uudelleen, uusien asiakkaiden kanssa. Tämä ja toivomus näyttelyn jatkamisesta ovat antaneet yhdistyksellemme uutta intoa. Kotimaan ja kotiseutumatkailu on nousussa ja kohteemme on päässyt yhdeksi turistikohteeksi.

 Tervetuloa kesään 2013.

Meteli seis. ry.

Näyttely avoinna 25.6.—28.7.2013, tiistaista sunnuntaihin klo 12-18. Ryhmille avoinna tilauksesta muinakin aikoina. P.S. Kirpputoriaitta avoinna satunnaisesti/pyydettynä kesän aikana.

Tervahanhet lipuivat viimeiseen satamaan

Venemetsä ympäristöteos 

Teistä kaksitoista oli 90-luvun alkupuolella Tukkijoella näytelmän lavastuksena kesäteatterilla. Teistä kymmenen kunto kesti siirron nykyiseen lepopaikkaan pienelle metsätontille kotiini johtavan tien varressa.

Metsästä te aikanaan vuosikymmeniä sitten läksitte. Venemestareiden taitavien käsien muotoilemina te valmistauduitte uhmaamaan Oulujärven ulappaa, sen mylviviä myrskyjä ja vaarallisia karikoita. Te teitte työnne uutuuttaan hohtavina upeissa tervahunnuissa. Tuon tervakäsittelyn te saitte aina keväisin uusien työrupeamien alkajaisiksi. Kun tänään teitä venevanhuksia tarkastelee, on teistä vaikea lahovikoja löytää.

Olitte oivana apuna Oulujärven kalastajille. Monet olivat ne nuottakuormat, jotka te kotisatamaan kannoitte. Lukemattomia olivat ne tukkilautat, jotka te Ämmä-yhtiöön tukkilaisten turvana saattelitte. Kun ikä alkoi teitä painaa, te jäitte kotisatamaan.

 Aika kului ja löysin teidät taiteeseeni. Saitte arvokkaan viimeisen tehtävänne. Metsästä te aikanaan lähditte ja metsään te nyt Tervantieltä palasitte; Oulujärven välittömään läheisyyteen, satamaan johtavan tien, Golftien vierelle.  Te olette jälleen saaneet tuon upean tervahunnun yllenne. Taidetalo Kanervan läheisyydessä me saamme edelleen ihailla upeita kauniita muotojanne.

 Moni on teitä jo nyt kuvannut arkistoonsa, jotkut jopa mitanneet muotojanne uusia rakennettavia veneitä varten. Myös keula taivasta kohti kurkottava asentonne on herättänyt katsojissa kysymyksiä. Kuitattakoon tämä toteamuksella, että katsoja varmasti ymmärtää tämän olevan näytelmä ja taideteos. Taideteos, joka on pystytetty kunnianosoitukseksi venepitäjän puiselle tervatulle veneelle. Paltamon vaakunassakin on tervaveneitä - kylläkin allekkain.

Toivottavasti julkisuudessa ollut tieto kirkkovene Väinön satamapaikan siirrosta Mieslahdesta Meteliin toteutuu. Meteli on Kainuun upein satama ja ensimmäinen paikka, johon turistibussit Paltamossa tulevat. Kansa saisi katsoa ja käsin kokeilla venekomistusta omimmassa paikassaan rannassa ja Kainuun meren aavoilla aalloilla.

Tapani Homanen – lavasteen/teoksen suunnittelija

Kiitos Paltamon kunnalle, jolle teoksen oikeudet on luovutettu siirron yhteydessä.Kiitos Työvoimatalolle teoksen paikalleen toteuttamisesta. Huom. Tervan tie kulkee vanhoja tervareittejä myötäillen Kuhmosta Kajaanin kautta Paltamoon, Manamansaloon, Vaalaan ja sieltä Ouluun.

10 -vuotta näyttelytoimintaa - juhlavuosi 2012.

Meteli seis – kesänäyttely 2012 
EILISEN LAPSET ja LEIKITYT LELUT sekä ympäristöteos VENEMETSÄ.

Valtatie 22 (Tervan tie) välittömässä läheisyydessä Paltamon Metelin Kanervassa (Golftie 3), vanhassa kanttorilassa, avautuu jälleen nostalginen suuren suosion saavuttanut patsas-, kipsitaideteos, nalle- ja lelunäyttely. Kipsilapsien määrä on saanut uusia esiintyjiä. Samoin pienestä alkanut lelujen kokoelma on kasvanut aikaisempaa suuremmaksi. Mekaanisten 30-60 –lukujen peltilelujen määrä on tuplaantunut. Voimme leikkisästi sanoa, että  näyttelyymme on tullut arvovieraita ”Stokholmista” Ruotsista, hörhelöisiä nukkehempukoita, joilla varakkaiden perheiden lapset ovat vuosisadan vaiheessa leikkineet. Teddy- nallet ovat sopeuneet hyvin Nallemajan asukkaiksi.

Näyttelymme esineistöt ovat Eija ja Tapani Homasen 35 vuoden aikana eri puolilta Suomea hankkimia keräilykohteita. Kaiken aikaa uusia kipsilapsia, wanhoja leluja ja nalleja ilmestyy kokoelman jatkoksi, eikä loppua ole näköpiirissä jatkossakaan. Näyttelyvieraat ja media ovat levittäneet tietoa näyttelystä ympäri Suomea ja kauemmaksikin. Onpa joku vierailija palannut näyttelyyn lapsipysti mukanaan todeten, että hänen mummolta saamansa lapsipatsas on löytänyt nyt kotiin muiden kavereiden joukkoon. Myös Suomen antiikkikauppiaat, jotka Homasen pariskunnan tuntevat, ovat ottaneet museohankinnat omakseen. On varsin huvittavaa, kun jossain päin antiikkimessuilla kauppiaan tiskin alla saattaa nököttää kipsilapsi, lelu tai nalle, joka odottaa pääsyä Kanervan kokoelmaan. Esineiden paikoilleen museoiminen on ollut usein pohdinnan kohteena, samoin kuin tilaratkaisut, koska leikityt lelut, autot, nuket, nallet, puuhevoset sun muut, eivät tahdo enää entisiin tiloihin mahtua.

Meteli seis –näyttely on avoinna 26.6.- 29.7. tiistaista sunnuntaihin klo 12-18. Ryhmille tilauksesta myös muina aikoina. Tervetuloa!

Venemetsästä sen suunnittelija Tapani Homanen kertoo seuraavasti:

Tervahanhet palasivat!

"Teistä kaksitoista oli Tukkijoella- näytelmän lavastuksessa Paltamon kesäteatterissa 1990-luvun alkupuolella. Kymmenen kunto kesti siirron nykyiseen paikkaan kotiini johtavan tien varteen - viimeiseen lähtöseövitykseen. Metsästä te vuosikymmeniä seitten läksitte venemestareiden taitavien käsien muotoilemana, uhmaten Oulujärven ulappaa, uhkaavia myrskyjä ja vaarallisia karikoita. Teitte työnne uutuutta hohtavina, upeissa hautatervahunnuissa. Saitte tuon käsittelyn aina keväisin uudelleen. Senpä takia teista vanhuksinakin on vaikea löytää lahovikaa. Olitte oivana apuna Oulujärven kalastajille ja tukkilauttojen vetäjille, kunnes ikä alkoi painaa ja palasitte kotirantaan. Löysin teidät taiteeseeni.

Metsästä te aikoinaan läksitte ja metsään te nyt palasitte. Olette saaneet vielä tuon upean tervahunnun yllenne ja saamme tulen sijasta vielä ihailla kauniita muotojanne "taidetalo" Kanervan välittömässä läheisyydessä, Tervan tien varrella."

Eija Homanen, Meteli seis. ry pj, puh 044 021 1907

P.S. Kirpputoriaitta avoinna satunnaisesti/pyydettynä kesän aikana.

 

 

Meteli seis -näyttely 2010 ja 2011

EILISEN LAPSET JA LEIKITYT LELUT  METELIN KANERVAN KESÄNÄYTTELYSSÄ

Kesän 2010 Meteli seis –näyttelyssä esiintyvät edelleen wanhat Eilisen lapset. Kipsipatsaskokoelma on laajentunut kissa-, koira- ja  lapsipatsailla. Uusina lapsiaiheina tulevat vanhat maalaukset, painokuvat ja postikortit. Ne antavat ilmettä Leikityt lelut- näyttelyymme, joka on koottu Kanervan pihapiiriin 1700 –luvun aittaan. Näyttelyn lelut ovat ainakin 50 vuotta ja osa reilut 100 vuotta vanhoja kodeissa ja rintamalla tehtyjä puhdetöitä ja kotitekoisia leikkikaluja. Niillä ovat leikkineet jo mahdollisesti edesmenneet siskot, veljet, ukit ja mummut.

Jokaisen pikkutytön suuri unelma oli aikoinaan saada oma nukke tai nalle. Olihan niitä 40-50 –luvuilla kemiskan ja kirjakaupan jouluikkunoissa. Me lapset ihailimme niitä nenä kiinni ikkunassa: ”Jospa minäkin saisin tuollaisen.” Nyt näitä nukkeja, nalleja ym. lelukaupan leluja on esillä näyttelyssämme. Useat näistä leluista ovat olleet malleina myös Paltamon kansalaisopiston nukkekodit ja perinnelelut – piirissä.

Näyttelyssämme on esillä myös sotien jälkeen maahamme tulleita teollisesti valmistettuja mekaanisia peltileluja. Nuo Japanista ja Saksasta tulleet lelut olivat niin hienoja ja ihmeellisiä, että me 40-50-luvun lapset saimme luvan leikkiä niillä varovasti sunnuntaisin.

Perusnäyttelymme koostuu viime kesänä avatusta ja suuren suosion saaneesta kipsipatsaskokoelmasta. Se on uudistunut uusilla vanhoilla lapsipatsailla ja saanut uusia tilaratkaisuja. Viime kesän jälkeen yhdistyksemme on saanut runsaasti historiallista tietoa näyttelymme lapsipatsaista, joita tällä hetkellä on reilut 300. Saamiemme tietojen mukaan kyseisiä lapsia ei ole tässä määrin kokoelmana missään muualla maailmassa. Tämän perusteella varsinkin eteläsuomalaiset näyttelyvieraamme ovat viime kesänä pyytäneet jatkoaikaa näyttelylle. Myös mahdollista museoimista. Tässä yhteydessä suuren kiitoksen näyttelymme esille tuomisesta ja historiatiedoista ansaitsee toimittaja Katimari Partanen Kainuun Sanomista. Hänen lehtijuttunsa ylittivät uutiskynnykset läpi Suomen ja näin ollen olemme saaneet lisätietoja mm. Aamulehden ja Lapin Kansan levikkialueelta.

Antiikkia, antiikkia – Ulla eli Ulla Lehtinen Pietarsaaren Antik Loveretista muisti yllättäen yhdistystämme Pietarsaaren ullakolta löytyneellä kipsipatsaskuvasarjalla. Kuvien perusteella patsaskauppiaat ovat myyneet viime vuosisadan alkukymmenillä esineitä kauppoihin ja koteihin. Saatekirjeessä Ulla totesi, että kuvat ovat näyttelyllemme paljon tärkeämpiä kuin hänelle antiikkikauppiaana. Ne valottavat katsojille ainutlaatuista kipsipatsashistoriaa ja –kokoelmaa.

Näyttely on avoinna 29.6.-30.7.2010 Paltamon Metelin Kanervassa, Golftie 3. Ryhmille avoinna tilauksesta muulloinkin. Tervetuloa.

Meteli seis. ry

Pj Eija Homanen

Puh. 044 021 1907